Boekentip 1: Durf te gaan!

Leven met hooggevoeligheid als talent van Marion Lutke. Dit boekje gaat over hooggevoeligheid. Soms wordt het ook hoog sensitiviteit genoemd. Toen ik zelf jaren geleden er achter kwam dat ik hoog gevoelig was, vielen er kwartjes. Ik begreep waarom ik moest uitrusten als ik met een stel vriendinnen wat leuks had gedaan. Of waarom ik zo overprikkeld was na een dag hard werken op de verpleegafdeling.

Als hooggevoelig persoon neem je veel meer waar. Niet alleen geuren, beelden en geluiden maar ook emoties en gevoelens. Ook is het moeilijk om “nee” te zeggen en wil je het iedereen naar de zin maken waardoor je jezelf een beetje kwijt raakt (als je iedereen bent, ben je zelf niemand).

Als hoog gevoelig persoon heb je veel gedachten. Je hebt vaak moeite met onrechtvaardigheid. Zozeer zelfs dat je soms niet naar het nieuws kijkt omdat het diep van binnen raakt en allerlei gedachten losmaakt. Deze rijke binnenwereld kan heel vermoeiend zijn. Je kruipt dan in je hoofd en laat niet zien wie je werkelijk bent zoals God je bedoeld heeft.

Dit uit zich vaak in geestelijke en lichamelijke klachten zoals gejaagdheid, overspannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en pijn in de spieren. Bij alle hoogsensitieve mensen is er sprake van een dieper doordenken. De hersenen van hooggevoelige mensen staan altijd op “AAN”. Als je te lang onder spanning staat, verdwijnt het stresshormoon cortisol niet meer uit je lichaam waardoor de positieve hormonen geen kans meer krijgen.

Dit werkboekje is heel praktisch. Wat ik van veel cliënten hoor is dat puzzelstukjes op hun plek vallen. Je leert je om op een goede manier voor jezelf te zorgen waardoor je meer kunt genieten van alles waar je hart naar uit gaat.